Kriminalvården och kvinnan har olika syn på vad som hände i sjukhussalen dör kvinnan genomgick en abort. (Arkivbild) Foto: SVT

Kvinna tvingades genomgå abort i fotfängsel – häktet kritiseras av JO

Uppdaterad
Publicerad

En häktad kvinna i 25-årsåldern tvingades genomgå en abort iförd fotfängsel. Dessutom fanns manlig personal i sjukhussalen. Nu kritiserar justitieombudsmannen, JO, häktet i Uppsala.

Det var i mars 2018 som kvinnan satt häktad i Uppsala och skulle genomgå en medicinsk abort i graviditetsvecka 15. Kvinnan skriver själv i sin anmälan till JO att aborten, som utfördes på Akademiska sjukhuset, väldigt mycket liknande en vanlig förlossning med värkar och krystning.

Aborten tog hela dagen, från tidig morgon till klockan 22 på kvällen.

Kvinnan beskriver hur hon ”ligger och vrider och vänder sig av smärta medan fostret är på väg ut”. Då måste hon resa sig för gå till toaletten och att fängslet tas av först när kvinnans mamma ”skrikit till personalen att ta bort det”.

Kvinnan skriver också att hon redan innan mådde dåligt av att behöva ta beslutet om abort och att det som hände på Akademiska gjorde situationen ännu värre för henne.

Delar inte kvinnans syn

Kriminalvården har svarat till JO i ett yttrande att de försökte ordna kvinnlig personal, men att det inte gick att lösa för hela sjukhusvistelsen. Den häktespersonal som tjänstgjorde delar dessutom inte kvinnans syn på att fotfängslet satt på ända till i slutet utan menar att de tagit av det tidigare.

– Vi har brustit och det är beklagligt, men jag tycker vi gjorde vad vi kunde för att underlätta under den här sjukhusvistelsen – som såklart inte var angenäm för henne, säger Pernilla Vikström, kriminalvårdschef.

De säkerhetsåtgärder som vidtogs – stundtals fotfängsel och personal på plats i sjukhussalen – menar Kriminalvården var nödvändiga eftersom fönstret i salen var olåst och att där fanns sjukvårdsutrustning i rummet.

Ska inte kränka i onödan

Men JO riktar kritik mot häktet och Chefs-JO påpekar att det är viktigt att säkerhetsbedömningar ska göras i varje enskilt fall – man ska ta hänsyn till den intagnes tillstånd och situation. Besök inom sjukvården ska planeras så att de inte kränker den intagnes integritet och värdighet i onödan.

Vad har ni lärt er av händelsen?

– Jag tror vi hittat bättre rutiner för att samråda med sjukvården i framtiden, säger Pernilla Vikström.

Kvinnan satt häktad i ett mål som handlade om grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Hon friades senare av tingsgrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.