De två männen hade massor av chattar och ljudfiler i sina telefoner, som enligt åklagaren bevisar att de sålt de tre kvinnorna. Foto: Polisen/SVT

Kvinnor förmåddes sälja sex: ”Man måste stänga av för att överleva”

Uppdaterad
Publicerad

En sexköpshärva nystas just nu upp i Uppsala tingsrätt. Två män från Rumänien ska ha tagit hit tre kvinnor och förmått dem att sälja sex i 16 olika svenska städer under några månader förra året.

Kvinnorna ska ha lockats – och tvingats – att sälja sex i flera månaders tid, enligt åklagare Victoria Engelkes.

– Det handlar om fattiga kvinnor utan utbildning som måste försörja sin familj. För att citera en av dem: Man kan inte må bra när man gör det här, man måste stänga av för att överleva, säger Victoria Engelkes.

De två männen greps redan för ett år sedan och polisens utredning växte snabbt. Tack vare männens mobiler har deras ”sexsäljarturné” över landet kunnat kartläggas. De har åkt runt med kvinnorna i bland annat Helsingborg, Halmstad, Norrköping, Västerås och Uppsala.

– I just Uppsala har de varit flera gånger, enligt utredningen verkar utbudet av kunder ha varit stort här, säger Victoria Engelkes.

Kvinnorna ska berätta

De båda männen förnekar brott. Två av kvinnorna kommer senare att vara på plats under rättegången för att berätta vad de varit med om – den tredje ska vara med på videolänk då hon är nybliven mamma.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar med hänsyn till kvinnorna.

Hör åklagaren berätta mer om fallet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.