”Man känner oro” – Hör föreståndaren Carola Matilanen berätta om läget. Foto: SVT

Nu slår kylan mot Uppsalas hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens låga temperaturer märks omedelbart på Mikaelsgården i Uppsala. Kön till Stadsmissionens daglokal är lång när dörren öppnas på morgonen.

– Vi känner en oro när det är så kallt. Man tänker när man går härifrån på eftermiddagen att ”hur ska det gå för den här personen”, säger Carola Matilainen, föreståndare på Mikaelsgården, Stadsmissionens dagverksamhet för utsatta.

Här märktes det direkt när det blev kallare. Antalet hemlösa som söker sig till Mikaelsgården för att hålla sig varma ökade.

– På morgnarna när vi öppnar är det lång kö här utanför. De står och trampar, stelfrusna, säger Carola Matilanen.

Larmade ambulans

Redan innan den verkliga kylan satte in fick en hemlös föras till sjukhus efter att ha sovit utomhus.

– Det var en man i 70-årsåldern som var svårt nedkyld. Han hade en kroppstemperatur på 35 grader. Det var i julas, vi ringde efter ambulans, säger Carola Matilainen.

Hjälp med att kontakta socialen

Även coronapandemin bidrar till större tryck på Mikaelsgården. När exempelvis socialtjänsten vidtar försiktighetsåtgärder mot corona upplever de hemlösa att handläggarna är svårare att få tag i.

–  Då vänder man sig hit för att få stöd med kontakter med myndigheter, säger Carola Matilainen.

Se mer i klippet ovan.

Så räcker hjälpen

På Stadsmissionens hemsida, uppsalastadsmission.se, finns information om hur kan stötta Stadsmissionens verksamhet, vare sig du är är privatperson eller har ett företag.

Stadsmissionen ger exempel på vad en penninggåva kan räcka till:

200 kronor

Räcker till fyra rejäla frukostar

600 kronor

Räcker till matkassar för två barnfamiljer

10 000 kronor

Räcker till att driva Mikaelsgården en dag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.