Lägenhetsbrand i Öregrund

Uppdaterad
Publicerad

En lägenhetsbrand rasade i ett flerfamiljshus i centrala Öregrund på fredagseftermiddagen. Branden var kraftig och räddningstjänsten var fortfarande kvar vid 21-tiden för att arbeta med släckningsarbetet.

– Det brinner fruktansvärt mycket. Det verkar ha spridit sig över hela taket och det ryker kraftigt. Räddningstjänsten har sprutat med skum mot husväggen. Det är massor av folk som har samlats, sade SVT:s reporter Johan Pfriem som befann sig på platsen under eftermiddagen.

Foto: SVT

Larmet om branden i ett bostadshus i centrala Öregrund inkom till SOS vid 15.30-tiden på fredagseftermiddagen. När räddningstjänst kom dit såg man en kraftig rökutveckling från byggnaden.

– Vi håller på för fullt och släcker elden. Det är en fullt utvecklad brand i lägenheten på översta våningen. Vi försöker förhindra spridningen så att det inte ska sticka upp på vinden, sade ledningsbefäl Tobias Åkesson vid Storstockholms brandförsvar vid 16-tiden.

Inte under kontroll

Vid 17-tiden var branden fortfarande kraftig och hade trots stora räddningsinsatser tagit sig till vinden. 20-25 brandmän bekämpade då branden.

– Den är inte under kontroll. Det har spridit sig upp på vinden, sade Johan Winsnes, ledningsbefäl på Storstockholms brandförsvar.

Kan det sprida sig till fler lägenheter?

– Det kan inte uteslutas.

Utrymde huset

Enligt räddningstjänsten befann sig inga personer i lägenheten när den började brinna, däremot var flera grannar hemma och hade själva börjat utrymma byggnaden innan räddningstjänsten kom fram. Enligt polisen har sex personer evakuerats från adressen.

Pumpar upp havsvatten

Även Sjöräddningssällskapet, SSRS, i Öregrund deltog i släckningsarbetet.

– Vi pumpar upp vatten från hamnen med sugslangar i sjön och hjälper även till att hålla brandförsvarets egen pump i drift, sade Valdemar Eriksson, räddningsskeppare vid SSRS i Öregrund, vid 18-tiden på kvällen.

Hur går släckningsarbetet?

– Röken har minskat med 90 procent sedan vi kom. Vi kommer att bistå så länge det behövs vatten där uppe. Jag räknar med att vi blir kvar några timmar till.

Har du varit med om något liknande?

– Jag kan inte minnas en sådan här brand i ett hus. Däremot hade vi en omfattande brand i en båt här nere för några år sedan och då bistod Sjöräddningssällskapet på samma sätt.

Under kontroll

Vid 18.30-tiden hade räddningstjänsten fått branden under kontroll.

– Vi söker efter glödbränder nu och släcker dem. Men vi har branden under kontroll, säger Caroline Edström, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral.

Teknisk undersökning

Vid 21-tiden arbetade räddningstjänsten fortfarande med eftersläckningsarbetet. Även polis var då kvar på platsen.

– Vi kommer att spärra av lägenheten där branden troligtvis uppstod, så snart räddningstjänsten är klar. Vi planerar att göra en teknisk undersökning till helgen eller på måndag, uppger Linda Winge, befäl på polisens regionledningscentral.

Enligt polisen beräknar man att vara kvar på adressen för fortsatt släckningsarbete fram till klockan 22-23 på fredagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.