Hör Anna Aronsson och Anna Allenbrant berätta om situationen på IVA-avdelningen nu när det endast är en person inlagd med covid-19. Foto: Pontus Stark/SVT

Iva-personalen: ”Nu orkar man prata lite med kollegorna”

Publicerad

Läget på Iva idag är en skarp kontrast mot i våras när sjukdomsläget var som tuffast. Nu är endast en person med covid-19 inlagd på avdelningen, och för personalen är skillnaden märkbar.

– Nu orkar man prata lite, säger Anna Allenbrant.

När det var som mest intensivt i våras arbetade 15 sjuksköterskor på Akademiska sjukhusets intensivvårdsavdelning, varje pass. Nu är siffran nere på fyra Iva-sjuksköterskor per pass.

I dag kan personalen utföra ordinarie arbetsuppgifter på sjukhuset, som operation, administration och forskning.

Coronaviruset i Uppsala

– I dag har vi börjat se framåt, vi planerar för hösten, vi planerar utbildningstillfällen och projekt vi vill arbeta med. Det finns ju ett enormt behov av det, säger Anna Aronsson som är sjuksköterska och avdelningslärare.

Optimistiska inför framtiden

Både Anna Allenbrant och kollegan Anna Aronsson hoppas nu att den positiva trenden med färre sjuka fortsätter.

– Med den kunskap man har nu med vaccinet idag så tror jag inte vi får någon större fjärde våg, men man vet inte. Jag hoppas att folk där ute är försiktiga, säger Anna Aronsson. 

I klippet ovan hör du mer om hur Iva-sjuksköterskorna har det på jobbet idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet