Läkaren ska ha varit anställd vid akutvården på Akademiska sjukhuset. Foto: Claudio Bresciani/TT

Läkare arbetade utan giltig legitimation i åtta månader

Uppdaterad
Publicerad

En utländsk läkare arbetade vid Akademiska sjukhuset i åtta månader utan ett giltigt beslut från Socialstyrelsen. Inspektionen för vård och omsorg kritiserar Region Uppsala som nu sett över rutinerna.

Läkaren ska ha varit anställd vid akutvården på Akademiska sjukhuset, utan giltigt beslut från Socialstyrelsen. Anette Skoglund som är verksamhetschef för akutsjukvård och internmedicin på Akademiska sjukhuset, berättar att den utländska läkaren var välmeriterad och började först som läkarassistent.

Uppfyllde inte kraven

– Sen ansöker vi till Socialstyrelsen om provtjänstgöring i sex månader. Men när det här sex månaderna gått så uppfyller inte personen de språkkrav och takten som krävs, så då förlängde vi bara provtjänstgöringen utan att begära om tillstånd och det är där vi har brustit, säger Anette Skoglund.

Arbetade 8 månader

IVO- Inspektionen för vård och omsorg skriver i sitt beslut att man anser att det är en brist att den utländska läkaren varit anställd utan någon giltig behörighet. Läkaren ska ha varit anställd mellan den 5 juni 2016 till och med 5 februari 2017.

Orsak: Saknades bra rutiner

Trots att personen hela tiden varit under handledning, så gör inte IVO någon skillnad i bedömningen.

I yttrandet som Region Uppsala kommit med så skriver man att den felaktiga anställningen förlängdes på grund av att det saknades bra rutiner och brist i kommunikation. Rutiner som man nu ska ha uppdaterat gällande hur provtjänstgöring av utländska läkare ska hanteras.

Ingen risk för patienterna

– Man lär sig av sina misstag, så nu säkerställer vi att vi har giltiga beslut från Socialstyrelsen och det här har inte äventyrat patientsäkerheten på något sätt, säger Anette Skoglund.

IVO ser inte att det finns skäl att vidta några ytterliggare åtgärder i nuläget och avslutar ärendet.

Krav för tjänstgöring inom svensk sjukvård

Vill du jobba som läkare i Sverige måste du ha svensk legitimation. Yrkestiteln är skyddad. Det innebär att endast den som har legitimation får kalla sig för läkare.

För att få legitimation måste du få dina yrkeskvalifikationer erkända. Det innebär att vi bedömer om din utbildning och eventuella praktiska erfarenhet är jämförbar med de svenska kraven för läkare.

Du behöver dessutom ha språkkunskaper i svenska, danska eller norska. Om du inte kan något av språken rekommenderar vi att du börjar lära dig svenska om du vill jobba i Sverige.

Du ansöker om legitimation hos oss. Du behöver inte ha svenskt personnummer eller bo i Sverige för att kunna ansöka om och få legitimation.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.