Läkarförbundet: ”Ett omtag borde göras”

Publicerad

Landstingets internetjournalsystem möjliggör för patienten att ta del av diagnosbesked som ännu inte meddelats av läkare. Nu kritiserar Läkarförbundet upplägget.

– En del information tycker vi att det är helt självklart att patienten ska ha bekväm tillgång till. Andra delar av journalen är inte alls lika lämpliga att lägga ut på nätet, säger Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands Allmänna Läkarförening.

Tidigare har vi berättat om Ann Björklund, vars syster fick reda på att hon hade cancer när hon läste sin journal via nätet. Ett sådant besked menar Torbjörn Karlsson ska ske öga-mot-öga med en läkare.

– Man kan få svar på frågor, man kan få tröst, man kan få vägar framåt, som man kanske inte själv inser när det är ett cancerbesked man får.

Vad borde göras, enligt dig?

– Ett omtag på hela processen borde göras egentligen.

När landstinget utredde införandet av journaler på nätet inhämtade man yrkanden från flera parter, bland annat från Läkarförbundet, som redan då var kritiska.

”Vore främmande att neka”

Fackförbundet föreslog då att vissa typer av uppgifter inte borde lämnas ut osignerade och utan menprövning. Landstingspolitikerna och de flesta patientföreningarna resonerade dock annorlunda.

– Jag förstår deras ståndpunkt och tycker att de har väldigt mycket relevanta synpunkter på det här. Samtidigt lever vi i ett samhälle idag då vi kan ta del av all annan information. Man är tillgänglig när det gäller internet och dator. Därför vore det väldigt främmande för mig att neka patienten att ta del av den information som finns i journalen på nätet, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.