Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kirurgen berätta om det annorlunda fallet. Foto: SVT Uppsala

Läkarna misstänker: Coronaviruset angrep hjärnan

Uppdaterad
Publicerad

En 55-årig kvinna drabbades av en allvarlig inflammation i hjärnan. Läkare på Akademiska sjukhuset misstänker att coronaviruset är orsaken och fallet beskrivs som världsunikt.

En patient sökte vård vid en akutmottagning i Mellansverige för milda infektionssymptom. Väl där provtogs hon för covid-19. Ett provsvar som visade sig vara positivt. Sjukhuset ansåg att hon inte var så påverkad av viruset att hon behövde läggas in för vård och därför skickades 55-åringen hem. Kort därefter var hon medvetslös och fördes åter till sjukhuset.

– Hon påvisade inga allvarliga symptom på coronaviruset i form av lungproblem eller problem med andra organ, säger Elham Rostami, neurokirurg vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.

Ambulans till Akademiska

En röntgenundersökning visade på akut nekrotiserande encefalopati, det vill säga en inflammation i hjärnan. Patienten transporterades med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Sannolikheten är stor att det var covid-19 som utlöste den här sjukdomen, säger Elham Rostami.

UNT var först att rapportera om det ovanliga fallet.

– Det här är det andra kända fallet i hela världen där coronaviruset misstänks ha orsakat inflammationen, säger Elham Rostami.

Hittade spår av viruset i ryggmärgen

Läkarna hittade spår av viruset i kvinnans ryggmärgsvätska vilket stärker misstanken om att covid-19 är orsaken. En annan faktor som talar för det är att kvinnan svarade bra på den behandling man gav henne.

– Det är oklart om viruset i sig orsakat sjukdomen eller om det är de inflammatoriska processerna i kroppen som viruset skapat, som i sin tur lett till detta. Det får framtida studier utvisa, säger Elham Rostami.

Kvinnan kämpade för sitt liv och klarade sig till slut. Men hennes hjärna har fått bestående skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet