Långa simskoleköer lockar till sommarsimskola utomhus

Publicerad

Långa simskoleköer och ett behov av fler simhallar. Så beskriver Upsala simsällskap situationen med simskoleplatser och är bekymrade över situationen.
– Föräldrar hör av sig och säger att de har barn som inte kan simma, säger Ingegerd Andersson, Upsala simsällskap.

En av dem som väljer sommarsimskola i stället för simskola under höst, vinter och vår inomhus i en bassäng är Marie Wigander. Vi träffade henne och sonen Filimon Wigander på simskolan i Marielund.

– Vi har valt att vara här tills barnen lärt sig simma. Det kan vara svårt att få en plats på en simskola inomhus, säger Marie Wigander.

Att det är svårt att få en plats är något som Uppsala simsällskap bekräftar. Man berättar att det brukar vara ett högt tryck när simskolan släpper lediga platser.

– Det gick åt 15-20 platser på 42 sekunder när vi släppte dem, så det är klart att platserna går åt fort, säger Ingegerd Andersson.

Ett behov av fler simhallar i Uppsala har länge varit på agendan. Så sent som förra året berättade kommunen att man bland annat vill se en ny simhall öster om Uppsala.

– Vi vill skapa en mer jämlik folkhälsa, och simning är även en viktig del av skolundervisningen, uttalade sig Rickard Malmström (MP), dåvarande ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, om projektet.

– Lär man sig simma utomhus så kan man simma sen, säger Made Larsson, simskolelärare vid Marielund simsällskap. Foto: SVT/Stefan Larsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer