Nu har länsstyrelsen sagt sitt: Inga partybussar för studenter med mer än åtta personer är tillåtna i Uppsala . (Arkivbild) Foto: TT

Länsstyrelsen sätter stopp för partybussar

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets studentexamen har länsstyrelsen i Uppsala län nu förbjudit ett företag att hyra ut så kallade partybussar för tillställningar med mer än åtta personer. Beslutet är förenat med ett vite på 30 000 kronor per fordon som bryter mot detta.

Länsstyrelsen i Uppsala län sätter nu ner foten mot så kallade partybussar som bland annat hyrs ut vid studentavslutningar. Enligt en anonym anmälan samt information från länsstyrelsen i Örebro län ska ett företag ha för avsikt att upplåta bussar för sammankomster med fler än åtta deltagare under fredagen då det är studentavslutning runtom i länet.

I ett beslut som togs häromdagen förbjuds företaget att direkt eller indirekt upplåta bussar för tillställningar med mer än åtta deltagare i länet. Beslutet innebär också att företaget riskerar ett vite om 30 000 kronor per fordon vid varje enskilt tillfälle som det bryter mot beslutet.

”En rullande fest”

Orsaken är att länsstyrelsen anser att den här typen av verksamhet bryter mot den tillfälliga covid-19-lagen. Även om bolaget framfört att de erbjuder transport från skolan till hemmet anser länsstyrelsen att marknadsföringen på bolagets hemsida visar på något annat. Där har företaget själva skrivit att de specialiserat sig ”på en rullande fest som syns och hörs. Häng i baren eller på dansgolvet medans vi cruisar fram genom stan”.

Enligt beslutet ska det också ha stått: ”Tveka inte att boka en partybuss till erat studentutspring 2021”. Någon utförligare beskrivning av bussen går för närvarande inte att läsa på hemsidan.

Under fredagen kommer länsstyrelsen att utföra kontroller för att se till att förbudet efterlevs.

SVT Uppsala har försökt att nå företaget för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studenten i Uppsala län 2021

Mer i ämnet