Så följs pandemilagen – kontrollanter på plats i centrala Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Från och med tisdagen skickar länsstyrelsen ut kontrollanter i Uppsala för att inspektera hur butikerna sköter eventuell trängsel.

Bakgrunden till kontrollerna är den nya pandemilagen som började gälla den 10 januari. Bara en person på tio kvadratmeter får vistas samtidigt inne i en butik.

Nu har länsstyrelsen börjat med fysiska kontroller och sex kontrollanter kommer att vara ute gott som dagligen, såväl i Uppsala som på andra orter i länet.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi har gjort stickprov, utan att kunna se några direkta problem – men vi har pratat med en del butiker om hur de räknat ut max antal kunder som får vara inne samtidigt, säger Kristina Jansson, ansvarig för kontrollerna på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har fått in en hel del tips från allmänheten.

– Många av dem handlar om att människor tycker det är för trångt i matvarubutikerna, och då hör vi av oss till dem eller åker dit, säger Kristina Jansson.

”De är duktiga”

En av butikerna i citykvarteren berömmer kunderna för att de tar ansvar.

– Det är klart att man kan behöva säga till framme vid kassan. Men jag tycker att de är duktiga, kunderna. Och januari är generellt en lugn månad, säger Elisabeth Älvebrink, ställföreträdande butikschef i en klädbutik.

Hör mer om kontrollerna och läget i butikerna i klippet.

Fyra områden som kontrolleras

1) Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster

2) Handelsplatser, butiker och serviceinträttningar t ex frisörer

3) Sportanläggningar och gym

4) Verksamheter som hyr ut lokaler för privata sammankomster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet