Vargen har observerats genom uppsatta kameror. Foto: Länsstyrelsen

Länsstyrelsens uppmaning: Avliva den förlamade vargen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Uppsala län har den senaste tiden fått information om en svårt skadad varg i Glamsenreviret, Älvkarleby, och bedömer att vargen kan avlivas för att förkorta dess lidande.

Flera observationer har gjorts under november månad, bland annat av Länsstyrelsen själva. På bildmaterial som samlats in ses vargen ha en onormal hållning och stora svårigheter att använda bakbenen. Vid inspektioner på plats har Länsstyrelsen konstaterat att vargen sannolikt släpar båda bakbenen i marken.

– Vi vet inte exakt hur den har skadats. Honan är ganska gammal; 7-8 år och de lever ju ett ganska farligt liv. Den kan ha blivit påkörd, attackerad av ett annat djur eller ramlat ner för någonting, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen.

Med grund i observationerna har nu myndigheten tagit beslutet att vargen kan avlivas. Detta utifrån paragraf 40 c i jaktförordningen. Sebastian Olofsson understryker dock att vargen måste anträffas. Inte jagas.

– Man får inte ge sig ut och söka upp vargen för att döda. Jaktförordningen är i det fallet tydlig att vargen måste anträffas – annars kan det bli tal om jaktbrott.

”Inte förvärra lidandet”

Hur får man avliva den?

– Vid ett anträffade gäller det att avliva den på ett sätt där man inte förvärrar djurets lidande – det är det som gäller.

Ett skadat frilevande vilt djur får avlivas enligt paragraf 40 c i jaktförordningen om det anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.

– Det är givetvis viktigt att veta att det är just den skadade vargen som sannolikt är förlamad i bakbenen man har anträffat, understryker Sebastian Olofsson.

Vidare berättar Olofsson att ett eventuellt avlivande skall rapporteras.

– Det rapporteras till polisen. Vi har också informerat dem om beslutet och delgett dem underlaget till beslutet.

Alternativ:

”Länsstyrelsen bedömer att det inte finns några andra lämpliga lösningar. Rehabilitering av en varg med den typen av skada som den aktuella vargen föreligger ha bedöms orimlig. Det skulle sannolikt vara stressande för djuret, ta lång tid, ha låg sannolikhet att lyckas, och djuret skulle sannolikt bli så tillvant vid människor att det skulle vara omöjligt att sätta ut i naturen igen.”

Källa: Länsstyrelsen i Uppsala län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.