Eleverna lär sig undvika skuldfällan

Uppdaterad
Publicerad

Unga vuxna i Uppsala har lägst skulder i länet, det visar siffror från Kronofogden. Och för att inte fler unga ska bli skuldsatta så åker kommunens rådgivare runt bland skolorna.

Framför varje elev ligger en lapp med en röd och grön sida och längst fram i klassrummet på Bolandsgymnasiet i Uppsala står Helena Torstensson. Hon är budget- och skuldrådgivare på Konsument Uppsala, som är en del av kommunens verksamhet.

– Hur många har ingått ett avtal idag? frågar hon ut i klassrummet.

Eleverna skruvar på sig och någon lyfter försiktigt den gröna lappen som betyder ja.

Helena Torstensson berättar att alla som åkt buss eller köpt något på väg till skolan ingått ett slags avtal.

Tips om avtal

Eleverna får lära sig vilken rätt de har att lämna tillbaka saker de köpt, hur de ska tänka när de skriver på avtal och så får de olika spartips.

– Det som är svårt är att få pengarna att räcka, säger Sibel Khalia.

”Hoppas att de blir försiktiga”

Kronofogdens senaste siffror visade att Uppsalas 18-25-åringar är de minst skuldsatta i länet. Och Helena Torstensson hoppas att hennes undervisning leder till att fler unga tänker till innan de drar på sig skulder.

– Jag hoppas att man blir mer försiktig och inte skuldsätter sig innan man ens flyttat hemifrån, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.