Samla in uppskattningen, i stället för pengar, är budskapet från både lärare och organisationen Majblomman. Foto: SVT

Lärarna som tackar nej till julgåvor från klassen: ”Finns familjer som inte har så bra ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

Förr räckte det med ett äpple. I dag samlar föräldrar ihop pengar till presenter vid julavslutningen på en helt annan nivå. Men det finns lärare som väljer att avstå sin julgåva, och uppmanar föräldrar och elever att visa sin uppskattning på andra sätt.

Fredrik Jajke och Louise Plobeck arbetar båda som lärare. Efter många år i yrket säger de numera tack, men nej tack till presenter.

– I linje med att skolan ska vara avgiftsfri så ligger det här i samma linje, man ska inte behöva ge pengar till sådant här heller, säger Louise Plobeck, som också är ordförande i Lärarförbundet i Uppsala.

– Jag tycker det är mycket mer presenter nu än för 20 år sedan, när jag började jobba som lärare. Det känns som om föräldrar tror att vi skulle bli besvikna om vi inte får något, säger Fredrik Jajke.

Svårt få pengarna att räcka till

Det finns olika sätt att räkna på hur många barn som lever i familjer där det är ont om pengar. Statistiska Centralbyrån räknar med att ungefär 145 000 barn i Sverige bor i en familj med låg inkomstandard. Det betyder att det är svårt att få pengarna att räcka för att kunna betala de mest nödvändiga kostnaderna.

Organisationen Majblomman arbetar för att stödja dessa familjer.

– Inför jul, genom insamlingar, genom julfikor, genom pysseldagar så blir det ytterligare en ansträngning för dessa familjer, vilket ytterst drabbar barnen, säger Tove Lindahl Greve, som är generalsekreterare på Majblomman.

Lärarna Fredrik Jajke och Louise Plobeck säger numera nej tack till presenter. Foto: SVT

Behövs riktlinjer från skolan

Insamlingar som föräldrar gör till presenter till lärare är inte reglerat i skollagen. Men det finns skolor där rektorn uppmanat till presentstopp, till exempel i Södertälje. Och fler skolor skulle behöva tydligare riktlinjer kring insamlingar, menar Majblomman.

– Det är inte skolorna som samlar in pengar, men skolorna kan göra föräldrarna medvetna om problematiken och skapa en policy kring insamlingar, säger Tove Lindahl Greve.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.