Polisen var på plats i Seminarieparken på måndagseftermiddagen. Foto: SVT

Lågstadieelever hittade pistol på skolgård

Uppdaterad
Publicerad

Skolelever i lågstadieåldern har hittat ett vapen i anslutning till sin skolgård i centrala Uppsala. Enligt skolans rektor rör det sig sannolikt om ett skarpt vapen som nu omhändertagits av polisen.

Mitt på dagen i måndags hittades ett vapen i trädridån längs Fyrisvallsgatan – i direkt anslutning till Uppsala musikklassers skolbyggnad i Seminarieparken. Fyndet gjordes av några yngre elever.

– De lekte i en dunge när de hittade ett bylte på marken. Först trodde de att det

Anders Danell, rektor på Uppsala musikklasser. Foto: Privat

var en mobiltelefon men de såg ganska snart att det var en pistol, säger skolans rektor Anders Danell.

Polis larmades till platsen

Tre poliser besökte skolan under måndagen och ska på plats ha gjort bedömningen att det handlar om ett skarpt vapen – inte en replika.

– 12:09 fick vi kännedom om det här och en patrull åkte dit. 16:56 lämnade vi med föremålet i beslag, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisregion mitt.

Pistolen ska ha legat synligt, alltså inte nedgrävd. Enligt rektorn var den rejält inpackad i plast och tyg.

– Men det stack fram en kolv och det var tungt och stort så man förstod att det var en pistol, säger Anders Danell.

Kontaktade vuxen

Eleverna som hittade pistolen får beröm för att de hanterade vapnet varsamt, och för att de omgående gjorde en vuxen uppmärksam på sitt fynd.

– Man ska ju förstås helst låta det ligga men vi är ändå glada över att de inte började pilla fram och greja med vapnet. Som tur var hände ingenting, utan de lämnade över det till en lärare i närheten, säger Anders Danell.

Rektorn kommer att göra en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket efter händelsen. Personalen på skolan ska också framöver utbildas om hot- och våldssituationer. Men trots händelsen känner rektorn att skolan och dess omgivningar är en trygg plats.

”Alla skärrade”

– Alla blev förstås skärrade och tyckte att det var ett upprörande fynd. Man hinner ju tänka alla möjliga tankar. Men vi fick höra av polisen att eftersom det inte var nedgrävt så var det knappast så att någon grävt ner det för att komma tillbaka och hämta det. Vi antar att det är någon som slängt ifrån sig det. Det här är ju en park som många passerar. Vi känner att det inte var en vapengömma.

På måndag ska man samla de yngre barnen för att informera om händelsen. Man har också varit noggrann med att prata med de barn som hittade vapnet.

– Barnen blev ju lite oroliga att någon ska komma tillbaka och bli arg, men det har vi lugnat dem med, att det tror vi inte kommer hända.

”Brott mot vapenlagen”

Polisens tekniker ska nu undersöka fyndet och göra en bedömning.

– Replikor är i dag mycket lika riktiga vapen. Jättesvårbedömt. Om teknikerna gör bedömningen att det rör sig om ett riktigt vapen så är rubriceringen brott mot vapenlagen. Men i det här fallet har man ingen misstänkt. Man kan ju bara ana att det är många som kanske varit och fingrat på föremålet – elever och så, så det är svårutrett, säger Mikael Hedström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.