Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se skadorna på Gåvstaskolan. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Personal ingrep – räddade skolan i Gåvsta från att brinna ned

Uppdaterad
Publicerad

En anställd snabba agerade när hen uppräckte att Gåvstaskolan stod i brand kan ha räddat flera klassrum från totalförstörelse. Nu undersöker kommunen om byggnaden går att använda när läsåret börjar nästa vecka.

Dagen efter branden i en av Gåvstaskolans byggnader står det röda trähusets alla fönster på vid gavel. Förhoppningen är att man kan vädra ut röklukten och att klassrummen – där 85 elever undervisas i årskurs två och tre – ska kunna användas när barnen nästa vecka återvänder efter sommarlovet.

– Om det inte går får vi i första hand hitta andra lokaler i anslutning till skolan. Skolstart kommer det att bli oavsett, säger Erik Ojala, grundskolechef på Uppsala kommun.

Kombinationen av att förbipasserande larmade tidigt, att en anställd påbörjade släckning själv, avgränsade ventilationssystem och hårt arbete från räddningstjänsten ledde till att branden inte spreds i huskroppen, utan begränsades till ena hörnet där fritidsverksamheten håller till.

När den eldhärjade delen av skolan svalnat ska den gås igenom av polisens tekniker. En anmälan om mordbrand är upprättad, men än finns ingen misstänkt brandorsak.

– Rubriceringen handlar om att det finns ett stort värde, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen.

I klippet ovan kan du se hur skolan ser ut dagen efter branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.