Ljusinstallationen ”Mjau” på Pelle Svanslös lekplats i Uppsala har saboterats. Foto: Destination Uppsala/Uppsala kommun

Ljusinstallation på Pelle Svanslös lekplats i Uppsala har saboterats

Uppdaterad
Publicerad

Ljusinstallationen på Pelle Svanslös lekplats i Uppsala har utsatts för sabotage, och under tisdagskvällen var hela installationen mörklagd.

– Det är extra tråkigt att det händer på en plats som är till för barnen, säger Natalia Michell vid Destination Uppsala.

Ljusinstallationen i Pelleparken är en del av festivalen Allt ljus på Uppsala som äger rum i Uppsala under november. Det var när man skulle slå på ljusinstallationen på tisdagseftermiddagen som upptäckten gjordes.

De armaturer som är uppsatta för att ge effektljus på träden kring lekplatsen var borta. Dessutom hade kablarna till armaturerna klippts av, vilket drabbade säkringen för resten av ljusinstallationen.

”Totalt onödigt”

– Då försvann ljuset i hela parken och ingen av de andra installationerna kunde tändas, säger Elin Wiberg, projektledare för Allt ljus på Uppsala vid Destination Uppsala.

Enligt Elin Wiberg har tekniker uppgett att de stulna armaturerna inte är användbara för privatpersoner.

– Det är totalt onödigt gjort. Någon har snott armaturerna för ingen effekt alls. De har bara förstört ett ljusverk.

Hoppas få igång belysningen

På tisdagskvällen möttes besvikna besökare av en mörklagd lekplats.

– Nu jobbar vi i parken för att elen ska komma tillbaka och förhoppningen är att ljusinstallationen är igång ikväll. Vi hoppas också kunna ersätta effektljusen på träden på ett sätt så att de inte förstörs igen.

Både festivalvärdar och ordningsvakter kommer även fortsättningsvis att vistas i lekplatsen under kvällstid.

– Det är jättetråkigt när någon gör något som påverkar många. Man förstör för både ÅF Lighting som gjort installationen, och för alla besökare. Men vi får göra det bästa av det och vara ännu smartare, säger Elin Wiberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.