Loan fick uppehållstillstånd – två dagar senare föddes sonen

Uppdaterad
Publicerad

För Peter och Loan Johansson blev graviditeten en extra speciell tid. Eftersom Loan, som kommer från Vietnam, saknade svenskt uppehållstillstånd skulle paret själva skulle bekosta det planerade kejsarsnittet. Men bara två dagar innan förlossningen fick de ett efterlängtat besked.

Som SVT Uppsala tidigare rapporterat om skulle kejsarsnittet ha kostat paret, som är bosatta i Enköping, minst 150 000 kronor. Anledningen var ett regelverk som säger att den person som får vården måste vara folkbokförd i Sverige för att undvika kostnaden.

– Det har inte varit optimala omständigheter under graviditeten. Vi har dragits med mycket oro, men nu är vi båda väldigt lättade att allt har löst sig, säger Peter Johansson.

Tim föddes i förtid

Enligt prognosen skulle sonen Tim Johansson ha fötts den 25 november, men redan i oktober valde han att lämna livmodern och se världens ljus.

– Det har varit mycket jobbigt att vänta och oroa sig, men nu är vi väldigt glada, säger Loan Johansson.

Se paret berätta om känslorna efter sonens ankomst i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.