Foto: TT/SVT

Lokala fiskare rasar mot rödlistningen

Uppdaterad
Publicerad

Trålad torsk från östra Östersjön går från gult till rött ljus. Det enligt Världsnaturfondens (WWF) fiskguide. Rödlistningen får lokala fiskare i Uppland att reagera.

– Det är vansinne, säger Hans Holmström, yrkesfiskare i Öregrund.

Under onsdagen kom beskedet att Världsnaturfondens (WWF) rödlistar trålad torsk från Östersjön.

– Det är väldigt tråkigt men torsken i Östersjön mår inte så bra och därför hamnar den på rött ljus, säger Inger Näslund till SVT Nyheter.

Beskedet får lokala yrkesfiskare i Uppland att gå i taket.

– Det är vansinne. Det kommer inte göra något åt beståndet i sig. De borde rikta in sig på de riktiga problemen istället.

”Påverkar inte beståndet”

Hans Holmström menar att märkningen i sig inte kommer att kunna tillföra någon positiv effekt på beståndet eller torskens tillstånd i Östersjön. Detta eftersom att trålningen i sig kommer att fortsätta, oavsett om direktiven till konsumenten är att vara försiktig när man köper torsk.

– Mycket av det som fiskas upp går inte till matfisk utan går till sådan där pellets istället och förs till bland annat Danmark. Kvoter flyttas omkring – men industritrålarna är kvar. Att folk inte får äta torsk har inget med beståndet att göra. De mesta av torsken i butik är redan ok. Det som fiskas i Östersjön förs någon annanstans.

– Det är löjligt. Det här kommer inte ha någon betydelse, fortsätter han.

Konsumentguide sen 2002

Världsnaturfonden har publicerat sin konsumentguide sen 2002 för att underlätta för konsumenter att välja mer hållbar fisk. Förutom torsken är många populära arter rödlistade i Östersjön, till exempel lax, gädda och piggvar.

Enligt Hans Holmström kommer dock rödlistningen slå hårt mot de få yrkesfiskarna som finns kvar i länet.

– Det har pågått i flera år. Det är redan svårt att överleva. Vi kommer försvinna helt. Det är vansinne.

– Det finns forfarande fisk man kan äta med gott samvete. Till exempel torsk i Barents hav, Norska havet och Svalbard är livskraftigt och får grönt ljus, säger Inger Näslund till SVT Nyheter.

Hans Holmström ser inte ljust på framtiden – speciellt inte nu efter dagens rödlistning.

– Det ser mörkt ut framöver, avslutar han.

Dessa bör man undvika enligt WWf:

Populära arter i Östersjön med rött ljus:

• All torsk

• Lax

• Gädda

• Piggvar

Här är fisk-arterna som får grönt ljus:

• Garnfiskad abborre från Rigabukten

• Strömming från östra Östersjön

• MSC-certifierad skarpsill från Lettland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.