Barnmorskorna och sjuksköterskorna får höjd lön – 2 000 kronor extra

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskorna och barnmorskorna på Akademiska sjukhuset kommer att få en lönehöjning om 2 000 kronor i månaden. Satsningen syftar till att behålla erfaren personal göra arbetsplatsen mer attraktivt för arbetstagarna.

I december beslutade regionstyrelsen att ge Akademiska sjukhuset 40 miljoner till arbetet med att öka antalet tillgängliga vårdplatser. Nu har sjukhuset fattat beslut om att pengarna ska användas till en löneökning för sjuksköterskor och barnmorskor som arbetar inom slutenvården.

– Vi har under många år haft en brist på sjuksköterskor och barnmorskor, vår förhoppning är därför att minska personalomsättningen nu, säger Anna Wadenhov, HR-direktör Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Löneförhöjningen har börjat gälla från den 1 januari.

Se klippet: Det här är bakgrunden till satsningen.

Gäller 800 medarbetare

Lönetillägget gäller från 1 januari 2022 och omfattar omkring 800 medarbetare på vissa avdelningar inom slutenvården på Akademiska sjukhuset.

Vissa grupper får en höjning på 2 000 kronor, andra får upp till 4 000 kronor.

Satsningen gäller tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.