I helgen samlas 2000 Volkswagenentusiaster på Tierp Arena, Foto: Johan Grape

Luftkyld bilträff samlar tusentals entusiaster

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Bug Run Classic på Tierp Arena. En stor bilträff för Volkswagen-entusiaster. För nioende året i rad samlas cirka 2 000 personer för sitt gemensamma intresse.

John Grape är arrangör av Bug Run Classic. Både han och hans fru Lena är stora Volkswagen-entusiaster och äger själva 23 stycken.

– Det är min fru som har koll på det där då hon ser hur många registreringavgifter vi måste betala varje år, säger Johan och skrattar.

Sista luftfyllda folkvagnen såldes 1975

1975 var det sista året som den så kallade ”Bubblan” såldes och golfen kom för att ta över.

– Folkvagnen var då den sista bilen med luftfylld motor, golfen hade vatten i sin, säger Johan Grape.

Och det är alltså bara de luftfyllda bilarna som samlas på träffen vid Tierp Arena i helgen där det förutom privatmarknad för gamla bilar och bilutställning arrangeras deltävling i Bugsprint Series, en nordisk dragracingserie över fyra deltävlingar.

– Det är jättehäftigt att samlas på det här sättet och träffa människor med olika bakgrund, nationalitet och erfarenhet. Det är det jag brinner mest för, mötet med alla människor på bilträffarna, säger Johan Grape.

En liftande entusiast

I år samlas människor från hela norden, tyskar, holländarna, fransmän och andra på plats i Tierp.

– Det är så kul för i torsdags kom det hit en man som liftat sig genom folkvagnsträffar.

Johan själv köpte sin första folkvagn när han var 18 år gammal, 1962-års modell. Det är också den bil han använder mest än idag.

– Jag byggde om den till en militärbaja när jag arbetade inom Försvarsmakten, säger han.

Folkvagnsintresset ligger i blodet då han också växte upp i en familj som alltid haft ”folka”

– Man växte upp och blev ”biten”, säger han.

Bilarna rullade in på Bug Run Classic redan under fredagen, men idag är alltså den ”stora dagen” för bilentusiasterna, eller folkafansen i Tierp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.