Två män döms för bedrägeri. Foto: TT

Män lurade äldre på pengar – döms för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Nu döms två män boende i Västmanland för bedrägeri efter att ha utsatt äldre personer för åldringsbrott. Några av de drabbade är bosatta i Uppsala och Enköping.

Bakgrunden till domen i Uppsala tingsrätt gäller ett flertal anmälningar där äldre personer hävdar att de blivit utsatta för bedrägerier eller försök till bedrägerier under försommaren i år. De drabbade bor på olika orter i Mellansverige.

Enligt domen blev 13 personer utsatta för brott varav sex är bosatta i Uppland.

I domen berättar flera målsägande att en person ringt till dem och påstått sig ringa från deras banks säkerhetsavdelning på grund av att obehöriga ska ha fått tillgång till deras kort- eller kontouppgifter.

I samband med detta ska målsägandena ha fått sina bankkort spärrade, något som banken kunde hjälpa dem att lösa problemet med.

Kort därpå, i vissa fall redan under tiden som telefonsamtalet pågick, ringde det på dörren hos målsägandena och där ska det ha stått en eller ett par personer som också sa sig komma från banken.

Därefter har personen eller personerna tagit deras bankkort med tillhörande koder som sedan använts till flera bankomatuttag.

Över 100 000 i skadestånd

Två mäns döms för brottet varav den ena döms för flera brott såsom stöld, doping- och narkotikabrott där påföljden blir över två års fängelse. Mannen kommer även att få betala över 100 000 kronor i skadestånd till de drabbade.

Den andra mannen döms till skyddstillsyn samt skadestånd på cirka 25 000 kronor.

Åldringsbrott

Åldringsbrott innebär stöld eller bedrägeri mot äldre. I det här fallet är de drabbade mellan 90 och 100 år.

Brotten ska ha gått till på så sätt att de nu gripna personerna har ringt upp äldre och sagt att de kommer från en bank samt att de måste spärra de äldre personernas kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.