Moderaterna vill utreda frågan om metalldetektorer på skolor i Uppsala. Foto: TT

Moderaterna öppnar för metalldetektorer på Uppsalaskolor

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Uppsala vill utreda om det kan bli verklighet att sätta in metalldetektorer i Uppsalas högstadie- och gymnasieskolor.

I onsdags greps två pojkar på Tunabergskolan i Uppsala med en pluggad pistol. Nu vill Moderaterna i Uppsala utreda möjligheten att vid behov sätta in metalldetektorer eller metallbågar i skolorna.

– Vi tycker att det varit så många olika incidenter på så många skolor och vi vill titta vidare på hur vi kan öka säkerheten och tryggheten på Uppsalas gymnasie- och högstadieskolor. Det handlar om att skapa bättre säkerhet för både de som jobbar på skolorna och de som går i skolan, säger kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M).

”Vill inte trissa upp stämningen”

Enligt polisen var det inte ett funktionsdugligt vapen som hittades på Tunabergsskolan i veckan. Men Fredrik Ahlstedt (M) vill att alla ska känna sig trygga på skolorna, och menar att det inte handlar enbart om den enskilda händelsen i veckan.

– Vi har pratat om det länge och vi tycker att det är viktigt att titta på hur vi kan öka säkerheten och få bort vapen från skolorna. Men vi vill inte trissa upp stämningen såklart, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Liberalerna tveksamma

Moderaterna vill utreda hur det skulle kunna gå till rent praktiskt att sätt in metalldetektorer och om de skulle övervakas av till exempel väktare. Partiet kommer att ta upp förslaget under nästa kommunstyrelsemöte. Men utbildningsnämndens ordförande är mer avvaktande i frågan.

– Jag säger inte nej men är tveksam. Jag tycker att vi ska tänka på vad det skickar för signaler till alla våra elever om huruvida skolan är en trygg plats eller inte. Det här är en drastisk åtgärd och kräver eftertanke så att man vet om det är den bästa åtgärden för att skapa trygghet eller inte, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.