Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag blev arg, rädd och ledsen. Att man kan sparka på någon som ligger ner är för mig helt obegripligt, säger Magdalena Prevéus. Foto: Jasmin Lindberg / SVT

Magdalenas 14-årige son rånades brutalt: ”Kunde ha dött”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av januari i år fick Magdalena Prevéus ett jobbigt besked: Hennes 14-årige son hade misshandlats och rånats brutalt av två okända personer.

– Nu klarade min pojke sig förvånansvärt bra men nästa gång kanske det inte går så här bra, säger Magdalena Prevéus.

Vid 21-tiden under söndagskvällen den 31 januari blev Magdalenas Prevéus 14-årige son brutalt misshandlad och rånad på Orvars väg i Gamla Uppsala, något som UNT rapporterat om tidigare.

14-åringen hade varit hemma hos en kompis och när han klev av bussen klev två svartklädda unga män också av och följde efter honom. Strax därefter slog de ner 14-åringen och sparkade honom flera gånger mot huvudet och ansiktet. Sedan tog de hans jacka, keps och hörlurar.

– Jag blev arg, rädd och ledsen. Att man kan sparka på någon som ligger ner är för mig helt obegripligt, säger Magdalena Prevéus och fortsätter:

– Han hade en jacka som många ungdomar vill ha, men han blev nog rätt chockad när det hände i en miljö där han kände sig trygg.

Hos hennes son har händelsen satt sina spår och han påverkas ännu av överfallet. Pojken har erbjudits professionell hjälp för att bearbeta händelsen.

”Trygghet för ungdomarna”

Efter rånet har mamman Magdalena Prevéus haft många sömnlösa nätter och känt sig otrygg. För att bidra med något positivt vill hon nu börja nattvandra på stan och uppmana andra att göra likadant.

– Jag tror vi måste kraftsamla tillsammans mot våldet. Att vi inte får vara rädda och stänga in oss i våra lägenheter och villor, utan hjälpas åt så att ungdomarna ser att det finns vuxna som kan hjälpa till om det är någonting, säger Magdalena Prevéus.

Ingen misstänkt

Polisen har utreder rånet mot hennes son, men har ännu inte hittat någon misstänkt.

– Det är viktigt att de här killarna grips och lagförs. Nu klarade min pojke sig förvånansvärt bra men nästa gång kanske det inte går så här bra, säger Magdalena Prevéus.

Hör henne berätta om hur händelsen påverkat henne i klippet ovan.

Fakta: Vill du hoppa av? – här kan du få hjälp

Visa

Uppsala Ungdomsjour

  • Telefonnummer: 072-593 63 98
  • Hemsida: Uppsala ungdomsjour
  • Kontaktperson Marie Therese Metzen (avhopparverksamhet): 018-727 61 36/072-523 85 04

Kris Uppland 

  • Lokalföreningen nås på uppland@kris.a.se eller 0708-72 44 32. 

Har du varit utsatt för brott: 

  • Brottsofferjouren Uppsala telefonnummer: 018-10 65 00
  • Brottsofferjouren nationellt telefonnummer: 0200-21 20 19 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer