Migrationsverket särar på syskonen. Foto: SVT

Mahdi, 17, utvisas – lillebror får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Mahdi Sohrabi fick nyligen besked från Migrationsverket att han ska utvisas från Sverige i år. Hans 14 år gamla lillebror Houssein har däremot fått uppehållstillstånd.

Mahdi Sohrabi, 17, går på internationella gymnasiet i Uppsala. Han kom ensam till Sverige från Afghanistan i oktober 2015 tillsammans med sin 14 åriga lillebror Houssein.

– Jag mår väldigt dåligt, jag vet inte vad jag ska göra. Min bror fick uppehållstillstånd före jul – jag fick mitt första avslag för några dagar sedan, säger Mahdi Sohrabi.

”Ingen personlig hotbild”

Bröderna tillhör folkgruppen hazarer. Det är en etnisk grupp som bor främst i Afghanistan, Pakistan och Iran. Enligt Migrationsverket har hazarer under lång tid varit utsatta för diskriminering, våld och mord – baserat på deras etniska tillhörighet.

Läs mer: Därför utvisas Mahdi medan hans bror får stanna

Migrationsverket säger att det råder en väpnad konflikt i Afghanistan men de menar att det inte finns någon personlig hotbild på Mahdi. De anser att han som en 18-årig man kan återetablera sig i landet.

Vet inte vad som kommer att hända

Mahdi Sohrabi fyller snart arton år den 11 februari  och han måste därefter lämna landet inom fyra veckor, enligt Migrationsverket. De menar också att att det inte går att utreda hans ålder då han inte har några identitetshandlingar.

– Jag blev jätteledsen för att min bror blev vägrad att stanna. Vi kom tillsammans och vi vill vara tillsammans. Nu när han blev utvisad kommer det att förstöra mitt liv, säger Mahdis lillebror Houssein Sohrabi.

– Jag vet inte vad som kommer att hända med mig och min bror. Vi har haft ett mycket svårt liv och det vill inte Migrationsverket förstå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer