Mälardalsbönder ilskna över Slussenutformningen

Publicerad

När Slussen i Stockholm byggs om kommer även vattenståndet i Mälaren att påverkas. Vårfloden kommer att få vattnet att stiga, och det ställer till problem för lantbrukarna runt Mälaren.

– Jag är bedrövad över att Stockholms stad väljer att göra på det här viset. De förändrar helt förutsättningarna för oss här på landsbygden. Jag tycker att det är arrogant att ge sig på oss lantbrukare här i Mälardalen, säger lantbrukaren Peter Rinnman.

Det kallas för vårpuckeln. När vårfloden sätter igång stiger vattennivån i sjöarna. Men så har det inte varit i Mälaren, eftersom den är reglerad.

Slussen

Stockholms stad håller Mälaren plan och släpper ut överskottsvattnet genom Slussen. Stora marker som inte översvämmas på våren har blivit odlingsbar jord, och så har det alltid varit för Peder Rinnman i Enköpingsnäs.

Nya förutsättningar

Men med Mälarens nya reglering kommer det att bildas en vårpuckel även i Mälaren. Då rinner inte dikesvattnet ut, och det påverkar dräneringen av åkermarken.

– Odlingsbetingelserna förändras radikalt, och vi kommer få försämrad lönsamhet med omkring 20 procent, säger Peter Rinnman.

Varför?

Markerna kommer torka upp mycket senare eftersom dikena runt dem kommer vara fulla med vatten. Vattnet i dikena ska rinna ut i Mälaren, och Mälarens vatten ska rinna ut genom Slussen. Om man då dämmer Slussen dämmer man också Mälaren, något som resulterar i att våra diken kommer att fyllas, säger Peter Rinnman.

Tätar Slussen inför framtiden

Mälaren ska få en ny reglering för att klara eventuella större översvämningar i framtiden, och Stockholms stad har fått rätt i alla rättsliga instanser.

– När vi nu ska göra om regleringen av Mälaren behöver vi ta hänsyn till en helt annan miljölagstiftning än tidigare. Till skillnad från 1940-talet, då regleringen som den ser ut i dag utformades, måste vi i dag sammanväga en mängd intressen i form av miljö- och jordbruk. Så det handlar om att ge och ta, säger Mårten Frumerie, avdelningschef på exploateringskontoret Stockholms stad.

Men Peter Rinnman förstår inte det argumentet.

– Vi har brukat den här marken i många år, och generationerna innan lika så. Flera hundra år. Och med ett litet pennstreck i Stockholm så ändrar man nu alla förutsättningarna, säger Peter Rinnman.

Rätt i domstol

– Vår tolkning är att vårpuckeln måste till för att regleringen skulle gå igenom och där har domstolen gjort samma bedömning som vi, säger Mårten Frumerie.

Stockholms stad kommer att få ersätta de runt 1.000 lantbrukarna runt Mälaren som drabbas. Den processen påbörjas i Mark- och miljödomstolen i höst. Parterna står dock mycket långt ifrån varandra. 30 miljoner i engångsersättning har Stockholms stad erbjudit. Kostnader som man vill sprida ut på kommunerna runt Mälaren.

– De som har nytta av regleringen kommer även vara med och betala den. Som det ser ut nu så står Stockholms skattebetalare för den största delan av kostnaderna, något som vi tycker är olyckligt, säger Mårten Frumerie, vid Stockholms stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slussen

Mer i ämnet