Den sexåriga flickan hittades svårt nedkyld i ett krampliknande tillstånd. Foto: TT

Mamma och styvpappa döms till fängelse – tvångsbadade sexårig dotter

Uppdaterad
Publicerad

Mamman och styvpappan har försatt flickan från Enköping i ett livsfarligt tillstånd när man isbadat henne under tvång. Det slår hovrätten fast efter att ny bevisning presenterats i fallet, och dömer både kvinnan och mannen till fleråriga fängelsestraff.

Mamman döms till fem års fängelse, vilket är minimistraffet för synnerligen grov misshandel. Styvpappan döms till sammanlagt fem år och sex månaders fängelse. Han utvisas dessutom ur landet och förbjuds att återvända på tio år. Mannen döms utöver synnerligen grov misshandel även liksom i tingsrätten för grov fridskränkning.

Båda ska även betala skadestånd till barnet: 115 000 kronor.

”Krampliknande tillstånd”

Det var i december förra året som den sexåriga flickan hittades svårt nedkyld i en bostad i Enköping. Flickan befann sig då i ett krampliknande tillstånd med låg puls, låg andningsfrekvens och ljusstela pupiller. Hennes kroppstemperatur låg långt under 30 grader.

Uppsala tingsrätt friade både mamman och styvpappan från anklagelserna om synnerligen grov misshandel. Mannen dömdes dock till fängelse i ett år och sex månader för grov fridskränkning, bland annat för att ha slagit flickan med ett bälte vid tre olika tillfällen.

”Ingen annan förklaring”

I hovrätten har omfattande ny bevisning lagts fram. Och rätten anser att det inte finns någon annan rimlig förklaring till flickans nedkylda tillstånd än att styvpappan tvingat flickan att ligga i kallt vatten, i bestraffningssyfte. Mamman, som haft en skyldighet att ingripa, har inte gjort det, slår rätten fast. Och därför har även hon gjort sig skyldig till brott.

Kvinnan, som är på fri fot sedan tingsrättens friande dom, ska nu häktas fram till att domen vunnit laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.