Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. Foto: TT

Dog av hjärtproblem – sökte vård men fick inte rätt hjälp

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-års åldern avled efter att han sökt vård på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset. Han sökte vård eftersom han kände obehag över bröstet. En IVO-anmälan har nu gjorts om att mannen fick vänta längre på hjälp än vad han borde ha fått göra.

I oktober förra året sökte en man vård på Akademiska sjukhusets akutmottagning och patienten fick senare ett hjärtstopp som inte gick att häva. En anmälan har gjorts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter händelsen. I anmälan står det att behandlingen av patienten, som upplevde ett obehag över bröstet, försenades på grund av att personalen inte följde de rutiner som finns för utredning av akut bröstsmärta.

Personalen kan ha varit trött

Akademiska sjukhuset skriver i anmälan att patienten hade en pacemaker som gjorde att personens EKG inte var tolkningsbart. Patienten kom till sjukhuset under ett skiftbyte som kan innebära att personalen var trött.

Läkarna uppfattade inte från början allvarlighetsgraden efter det första provsvaret då personen inte var påverkad av smärtan. I anmälan står det också att patienten hade en psykisk sjukdom och att patienten av den anledningen kan ha visat mindre symptom.

Åtgärder efter händelsen

Nu har Akademiska sjukhuset vidtagit flera åtgärder för att det inte ska kunna hända igen. Bland annat har specialistläkarchefen informerat läkare på sjukhuset om att uppmärksamma patienter med psykiatrisk diagnos dessutom ska effekten av trötthet bland personalen lyftas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.