Henrik Rasmusson, åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, utreder dödsfallet som tjänstefel. Foto: SVT/Åklagarkammaren

Man dog efter polisingripande – utreds som tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning om tjänstefel har inletts efter att en ung man avled efter ett polisingripande. Ingen av de involverade poliserna är i nuläget misstänkta för brott.

– Att få veta dödsorsaken är avgörande, säger åklagare Henrik Rasmusson.

Under måndagsmorgonen larmades polis om ett butiksinbrott i Österbybruk. Tre misstänkta personer togs på bar gärning, medan en fjärde person greps i närheten av matvarubutiken.

Vid transport till polishuset ska en av de gripna ha fått hjärtstillestånd, enligt en källa till SVT, och poliserna påbörjade hjärt- och lungräddning. Ambulans tillkallades och tog därefter över vården, men den unga mannens liv gick inte att rädda.

Förundersökning om tjänstefel

Henrik Rasmusson, åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, har inlett en förundersökning om tjänstefel.

– Det finns inga misstankar i dagsläget om att någon person har begått något brottsligt. Rubriceringen tjänstefel baseras på att vi behöver ta reda på om det funnits något klandervärt i det här förfarandet, säger han.

Enligt åklagaren var flera polispatruller involverade vid ingripandet. Deras skiftliga redogörelser, samt anmälan, har lämnats in.

– Min bedömning är att det för närvarande inte behövs fler förhörsuppgifter från dem. Jag fokuserar på att få in ett utlåtande om dödsorsaken, det är avgörande för att kunna hitta något som eventuellt inte har gått rätt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.