I samband med bombhotet undersökte polisens bombgrupp området i gränden precis utanför tingsrätten. Foto: SVT

Man dömd för bombhotet mot Uppsala tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av augusti förra året bombhotades Uppsala tingsrätt. En man i 35-årsåldern har tidigare erkänt brottet. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivsprövning, bland annat för hot mot tjänsteman och falskt alarm.

Mannen dömdes under tisdagen, som UNT var först med att berätta.

Det var den 28 augusti förra året som Uppsala tingsrätt utrymdes efter att de mottagit ett bombhot. Byggnader i närheten fick också utrymmas och ett stort område i innerstaden spärrades av.

Mejlade från rättspsyk

Hotet, som inkom via mejl, riktades dels mot Uppsala tingsrätt och dels mot tingsrättens chef Catarina Barketorp. Samtidigt skickades liknande hot mot andra tingsrätter i landet och även till en nyhetsredaktion. Hoten skickade mannen från den slutna vårdinrättning där han för tillfället fick rättspsykiatrisk vård. Mannen har erkänt gärningarna i förhör.

– Eftersom att personen har erkänt att han begått brotten så var domen väntad, säger Catarina Barketorp.

Hur var det att få ett hot riktat mot både din arbetsplats och mot dig personligen?

– Det var kluvet. Eftersom att hotet var riktat mot mig personligen fick jag skydd, samtidigt som jag som chef också har ansvar för tingsrätten. Vi har pratat om händelsen efteråt i vår krisgrupp och tagit fram en plan kring hur vi ska agera om en liknande situation händer igen, säger Carina Barketorp.

Hot mot tjänsteman

Förutom sex fall av hot mot tjänsteman och fyra fall av falskt alarm, döms mannen för sex fall av olaga hot samt överträdelse av kontaktförbud. Domen meddelades vid Nyköpings tingsrätt på tisdagen. 35-åringen har tidigare blivit dömd för liknande brott mot olika tjänstemän och är inte hemmahörande i Uppsala län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.