Efter rånet tog den dömde mannen ut pengar i en bankomat med offrets kontokort, vilket fångades på film av en övervakningskamera. Foto: Polisen

Tre personer utsatte man för brutalt rån – en döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år misshandlades och rånades en man av tre män i sin lägenhet i Uppsala. Gärningsmännen tog kontakt med offret via en dejtingapp. Nu döms en av dem, en 19-årig man, till fängelse.

Det var i mars i år som en man i Uppsala blev brutalt rånad i sin lägenhet av tre okända gärningsmän. Offret utsattes bland annat för sparkar mot huvudet, knytnävsslag och elchocker.

Genom knivhot tvingade sig sedan männen till sig flera av offrets värdesaker, innan han lämnades tejpad och naken på golvet.

”Visade synnerlig råhet”

Gärningsmannen som nu döms för brottet var den sista som befann sig i lägenheten. Offret spelade då död eftersom att han fruktade för sitt liv. Gärningsmannen har i förhör uppgett att han trodde att mannen var livlös. Han ska däremot inte ha gjort något för att hjälpa offret – utan täckt över honom med filtar och täcken.

Enligt Uppsala tingsrätt visade gärningsmannen en ”synnerlig råhet” i sitt agerande i samband med händelsen, och dömer honom bland annat för grovt rån och övergrepp i rättssak.

Övriga gärningsmän på fri fot

Polisen har inte kunnat identifiera två av gärningsmännen, som var maskerade vid tillfället. Däremot har de hittat DNA i lägenheten från en tredje man – som nu döms för rånet. Mannen har i förhör erkänt att han befunnit sig i lägenheten, men på grund av att han hotats av de andra gärningsmännen.

Får ungdomsrabatt

Straffvärdet för åtalspunkterna är enligt tingsrätten fem års fängelse. Men då gärningsmannen var 18 år när gärningen begicks halveras straffet, så kallad ungdomsrabatt, och mannen döms till två år och sex månaders fängelse. Han ska också betala 40 000 kronor i skadestånd till offret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.