Statsminister Stefan Löfvén (S) och riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD). Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Försvarsministern borde också avgå”

Publicerad

Det var fel av Stefan Löfvén att inte avsätta försvarsminister Peter Hultqvist. Det säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) från Uppsala efter statsministerns regeringsombildning.

Efter Alliansens missförtroendeförklaring mot tre regeringministrar efter IT-skandalen på Transportstyrelsen, så meddelade statsministern på dagens pressträff i Rosenbad att Anders Ygeman (S) och infrastrukturminster Anna Johansson (S) lämnar sina poster som ministrar. Försvarsminister Peter Hultqvist blir kvar på sin plats.

– Han väljer att låta två ministrar gå, men det är svårt att göra skillnad på Ygeman och Hultqvist agerande. Båda har suttit med i det säkerhetspolitiska rådet och inte fört den här informationen vidare.

LÄS MER: Mohamad Hassan (L): ”En situation som inte är väl genomtänkt”

Han anser att statsministern borde informerat om det här redan vid presskonferensen förra veckan.

Fullföljer missförtroendeförklaringen

– Han visste om informationen sen sju månader tillbaka, men inte dragit några politiska konsekvenser av det. Man borde dragit ur sladden och stoppa det pågående brottet, säger Mikael Oscarsson (KD).

Hur bör alliansen gå vidare?

LÄS MER: Här är Löfvens nya regering

– Vi kristdemokrater har varit tydliga med att det krävs ett pliktskyldigt ansvarstagande. Det här kan vara det allvarligaste informationslämnandet sen Stig Berglings tid. Det är en stor skandal.

Nöjda med beslutet

Socialdemokratiske riksdagsledmoten Agneta Gille från Uppsala tycker däremot att dagens beslut var bra.

– Jag tycker att det här var ett väldigt bra beslut av statsministern. Det är att ta ansvar för landet och inte utsätta Sverige för osäkerhet i en sådan här politisk situation, säger Gille (S).

Riksdagsledmoten Agneta Gille (S)

Vad tänker du om att försvarsministern blir kvar på sin post?

– Det står ju ganska klart i deras beskrivning att försvarsministern inte gjort något felaktigt.

Borde han inte informerat statsministern om det han fått reda på?

”Oseriöst att driva”

– Det är inte en avgörande fråga för att göra en missförtroendebedömning, det är väl verkligen oseriöst att driva det. Ansvaret för Transportstyrelsen ligger hos Anna Johansson och hon har själv velat bli entledigad. Anders Ygeman har också tagit sitt ansvar. Jag tycker det här var ett bra och balanserat beslut, säger Agneta Gille (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer