Misstänkt smuggelhärva i Östhammar – två personer häktade

Uppdaterad
Publicerad

I maj greps kvinnan och mannen, båda i 25-årsåldern, efter att Tullverket inlett en omfattande smuggelutredning med kopplingar till Östhammar. Förundersökningen – ledd av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet – är sedan dess omgärdad av stor sekretess.
– Det rör sig om allvarlig brottslighet, säger åklagare Jonas Peterson.

I över tre månader har de två personerna suttit häktade med restriktioner, misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott och försök till grovt narkotikabrott. Enligt anmälan ska det ha skett under fjolåret fram till gripandet i maj i år, bland annat i Östhammar i nordöstra Uppland.

– Jag kan inte kommentera vad det är eller vilken mängd. Det finns risk att utredningen påverkas, det kan finnas andra personer som har intresse av det, säger Jonas Peterson.

– Om saker kommer ut kan andra personer ge tillrättalagda uppgifter eller alibin.

Ytterligare en person anhölls en månad efter gripandena i maj, men släpptes. Åklagaren vill inte uppge om denne är fortsatt misstänkt, eller om det finns fler personer som kan kopplas till smuggelhärvan.

– Vår förhoppning är att utredningen är klar innan årsskiftet, säger Jonas Peterson.

Mannens advokat Anna Vikström kan inte säga så mycket då det råder förundersökningssekretess.

– Han förnekar alla brottsmisstankar, säger hon.

Även kvinnan nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer