Så ser Uppsalaborna på metoo

Uppdaterad
Publicerad

65 procent av svenskara anser att metoo-uppropet har lett till faktiska förändringar. Men det skiljer sig stort mellan kvinnor och män i hur man ser på förändringarna. Det visar en Novus-undersökning som beställts av SVT.

Det skiljer sig i hur män och kvinnor ser på förändringar som uppropet metoo har gett. Exempelvis anser fler män än kvinnor att män med kränkande beteenden har förändrat på sina beteenden. Och det är fler kvinnor som anser att kvinnor har förändrat på sitt beteende kring trakasserier och sexuella övergrepp.

Anneli Häyrén, forskare vid Centrum för genusvetenskap.

– Män och kvinnor har olika situationer i det här sammanhanget. Det är på ett övergripande plan män som utför trakasserierna och kvinnorna som är offren, säger Anneli Häyrén, forskare vid Centrum för genusvetenskap.

– Kvinnor kan därmed nog uppleva att det här fortsätter och att man inte gör tillräckligt mycket för att få stopp med det, medan män upplever en större risk för att anklagas, fortsätter Anneli Häyrén.

”Stor grupp män som förändrat sitt beteende”

I undersökningen framgår det även att det är den yngre generationen som känner sig mest påverkade av uppropet. Men genomgående är det skillnader i hur män och kvinnor ser på #metoo.

Varför tror fler män att män har förändrat sitt beteende än kvinnor?

– Jag tror att det finns en stor grupp män som har förändrat sitt beteende, som har förstått att skämten som de kört inte var så roliga. Men de män som trakasserar för att de ser en vinst i det, eller känner att de får ut något socker av det, fortsätter med det och känner att de har ett utrymme för det, säger Anneli Häyrén.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ser Uppsalaborna på metoo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer