Hoten ska ha skickats till politikerna när mannen befann sig i Sverige mellan augusti och september 2017. Foto: Emil Langvad/TT

Åtalas för att ha skickat hotbrev till Uppsalapolitiker

Publicerad

En 42-årig man åtalas i dag, misstänkt för att ha skickat hotbrev till 21 ministrar, samt till ytterligare fem svenska politiker och kändisar. Ett av Uppsalas kommunalråd var också en av mottagarna.

I stämningsansökan rubriceras gärningen som grovt olaga hot, bland annat för att det ses som ett hot mot det demokratiska systemet.

Uppsala kommun uppger att man ser allvarligt på hoten, men att alla deras säkerhetsrutiner har följts och att man nu ser det som ett fal för åklagaren.

Även civilminister Ardalan Shekarabi (S) från Knivsta, har fått ta emot ett liknande brev innehållande pulver, men som också innehöll meddelandet ”snart är du död” i.

Pulvret visade sig efter analys vara ofarligt.

– Jag menar att han ägnat framkalla allvarlig fruktan för de som mottagit breven. Brotten är grova eftersom hoten påtagligt förstärkts med att det i varje brev funnits ett pulver som framstått som giftigt och explosivt. Hoten mot förtroendevalda är särskilt allvarliga eftersom det är hot som riktas mot demokratin”, säger förundersökningsledare Eva Wintzell i ett pressmeddelande.

Mannen greps på Arlanda i mitten av maj när han landade med ett flyg från Thailand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.