”Vet du vad deplattformering betyder? Du kanske lärt dig det? Det är ett nytt ord. Det är vad ni ägnar er åt”, säger mannen till säkerhetspolisens förhörsledare i ett förhör. Foto: Polisens förundersökning

Man spred försvarsuppgifter på nätet – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern döms för att under två års tid ha kartlagt 25 olika försvarsanläggningar i Sverige. Uppgifterna som kan vara skadliga för Sveriges säkerhet spreds på nätforum och mannen döms nu mot sitt nekande till fängelse.

Det var i april i fjol som en man i 50-årsåldern, från Uppsalaområdet, åtalades för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Nu döms mannen för att ha spridit hemliga försvarsuppgifter på ett nätforum. Påföljden blir åtta månaders fängelse.

Mannen medger att han har haft de hemliga uppgifterna men förnekar brott. Han menar att han varken haft uppsåt att sprida uppgifterna till en främmande makt. Samt att uppgifterna inte skulle vara skadliga för Sverige om de spreds vidare.

”Kan medföra men för Sveriges säkerhet”

I förundersökningen framgår det att mannen kartlagt Försvarsmaktens anläggningar över tid. Han har bland annat röjt hemliga uppgifter om 25 försvarsanläggningar på olika platser runt om i Sverige.

Brottsligheten har pågått mellan 2015 och 2017.

”XX har tagit befattning med uppgifter som omfattas av försvarssekretess vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”, skriver säkerhetspolisen i en anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.