Många äldre dör i bränder – här är brandförsvarets plan

Publicerad

100 personer dör i bränder varje år i Sverige. De flesta är äldre som inte kan reagera på bränder på samma sätt som en yngre person. Brandförsvaret satsar nu till exempel på att utbilda personal inom hemtjänsten.

Vi går in i en tid med mycket tända ljus i hemmen med ökad brandrisk som följd. En grupp som går från utsatt till ännu mer utsatt är de äldre.

– Våra brandsäkerhetsnormer i villor och lägenheter bygger på att vi ska hinna uppfatta ett larm och själva sätta oss i säkerhet, säger Johan Svebrant på Uppsala brandförsvar.

Han menar att brandskyddet i hemmet behöver stärkas med stigande ålder, och att det här kommer att bli en än viktigare fråga i takt med att fler förväntas bo kvar hemma, med hjälp.

– Vi behöver satsa ännu mer på att utbilda personal och investera i hjälpmedel framöver, för att äldre ska känna sig trygga i sina hem.

Klippet: Så jobbar brandförsvaret i Uppsala för att öka brandsäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.