Foto: Heiko Junge/TT

Många lodjursobservationer i länet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har Länsstyrelsen i Uppsala fått in flera observationer gällande lodjur. Enligt viltdjurshandläggaren Sebastian Olofsson finns det en enkel förklaring till de ökade antalet observationer.

– Det har kommit snö. Då ser man spåren mycket lättare, säger Sebastian Olofsson.

Många av observationerna har gjorts förhållandevis nära Uppsala.

– Det kan röra sig nära städer också. De finns lite varstans, säger Sebastian Olofsson.

Föryngring

Enligt Olofsson har Länsstyrelsen sett av en föryngring denna höst.

– Vi har lyckats räkna till minst sex honor med yngre i år. Det är intressant på så vis att det är lättare att få en överblick över läget i länet när vi pratar grupperingar istället för enskilda individer.

Vidare berättar Olofsson att honor ofta håller sig på begränsade ytor, ytor som sällan överlappar varandra. Däremot kan hanar röra sig över större områden.

– Vi har lodjur i nästan hela länet, säger Sebastian Olofsson.

Många observationer

Bara de senaste veckorna har Länsstyrelsen fått in ett tiotal kvalitetssäkrade observationer från länet.

– Bara idag har vi faktiskt en kille som ska ut och kontrollera en observation i Enköpingstrakten. Vi får se vad det ger, säger Sebastian Olofsson.

Hur känner man igen ett lodjursspår?

– De är ganska stora, men främst asymmetriska. Lite som våra händer.

Något annat?

– Ett lodjur äter helst rådjur, och gärna mjukdelar. Så om man stöter på ett rivet rådjur med sår i halsen och ett uppätet baklår kan det vara ett lodjur, säger Sebastian Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.