Föreningen Ungdomens Hus har hört av sig till finansminister Magdalena Andersson (S) om hjälp med sin kamp. Foto: SVT / TT

Ungdomarnas vädjan till finansministern

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomens hus kan tvingas flytta från sina lokaler i centrala Uppsala. Huset är mycket slitet enligt Uppsala kommun som nu utreder all ungdomsverksamhet i kommunen.

Idag håller Ungdomens hus en manifestation för ett bevarande av verksamheten i det hus man hållit till i under 30 års tid.

Till sitt stöd har man skrivit till finansminister Magdalena Andersson, som var med och stred för huset 1985.

Ungdomarnas mail till ministern

Hej Magdalena!

Vi skriver till dig eftersom vi återigen har hamnat i en klassisk, vad man kan säga, kris, eller snarare oklar framtid. Fastigheten måste renoveras och hyran kommer troligtvis dubblas.

Vi har på vårat senaste möte röstat och beslutat att vi inte kommer acceptera något annat än att få stanna i lokalerna vi är i idag, då vi medlemmar anser att huset blivit en så stor del av föreningen och att det ligger så mycket historia här.

Vi sträcker därför ut vår hand till så många vi kan, tex. till dig, för att be om er hjälp.

(Utdrag ur mailet, som är nedkortat.)

Foto: SVT

Handutsträckning

Föreningen skriver i sitt mail till ministern att de vill bevisa att de hör hemma i lokalen på Svartbäcksgatan 32, men att de behöver hennes hjälp eftersom de inte känner sig involverade i beslutsprocessen.

Just nu utreder Kulturnämnden hela ungdomsverksamheten i Uppsala.

– Vi har tillsatt en utredning och utreder hela ungdomsverksamheten i Uppsala förutsättningslöst, säger Peter Gustavsson (S) ordförande i kulturnämnden.

SVT har sökt Magdalena Andersson men hennes presssekreterare låter hälsa att det är en kommunal angelägenhet som finansministern avstår från att kommentera.

Manifestationen är tänkt att ske klockan 18.00 på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.