Marlene Burwick vill ta med sig sina erfarenheter från kommunpolitiken till det nationella planet. Foto: SVT

Marlene Burwick (S) tar sikte på riksdagen

Publicerad

Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, har nominerats som kandidat till riksdagen av S-kvinnorna i Uppsala.

– Det är väldigt ärofyllt och jag är väldigt glad över att de frågade mig, säger Marlene Burwick.

Marlene Burwick har lång erfarenhet som politiker i Uppsala. I nästan tolv år har hon varit aktiv  inom både kommunen och landstinget. Sedan maktskiftet vid det senaste valet är hon ordförande i Uppsalas kommunstyrelse.

– Med mina snart tolv år i Uppsala tycker jag att jag har en gedigen erfarenhet från det lokala planet. Jag tar med mig de erfarenheterna och de frågor jag har drivit här till det nationella planet, säger hon.

Finns det några särskilda frågor som du skulle vilja driva om du kommer in i riksdagen?

– Det är självklart många olika frågor. Det handlar väldigt mycket om kommunernas förutsättningar att växa på ett hållbart sätt, och de ekonomiska möjligheterna att med generella statsbidrag kunna utveckla skolan på ett bra sätt. Sen finns det också jämställdhetsfrågor som är viktiga att reglera genom lagstiftning.

Kvar mandatperioden ut

Sin post som kommunstyrelsens ordförande  kommer Marlene Burwick inte att lämna förrän efter att mandatperioden är slut. Socialdemokraternas slutgiltiga lista på nominerade till riksdagen fastställs under distriktskongressen, hösten 2017.

– Nu handlar det om att söka medlemmarnas och sedan väljarnas förtroende, säger Marlene Burwick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer