Gianfranco Alongi har utövat medieval armored combat i två år. Foto: SVT

Med svärdet i högsta hugg

Uppdaterad
Publicerad

Tungt utrustade i medeltida rustning slåss utövare av Medieval armored combat i en ring. Gianfranco Alongi har utövat den något ovanliga sporten i snart två år.

Den 25 maj åker delar av det Uppsala- och Stockholmsbaserade laget Vargarna till Danmark för att representera Sverige i världsmästerskapen i Medival armored combat (MAC). En av deltagarna är Gianfranco Alongi från Stockholm.

– Det blir mer och mer fokus på VM, man försöker äta mer och träna hårdare. Men även att snart börja dra ner på träningen inför VM, säger han.

LÄS MER: Full rustning och oslipade vapen

Utrustning

Rustningen som används kan väga upp till 30 kilo och ska tåla både angrepp och slag från trubbiga svärd, klubbor och yxor. Att det rör sig om en materialsport är det ingen tvekan om.

– Jag har kanske lagt 50.000 kronor hittills och är inne på en tredje uppsättning av en rustning. Den kommer var helt i förgylld titan. Benen och armarna till rustningen kommer strax innan vm.

Hur mycket tänker man på hur man ser ut?

– Det känns verkligen som att rustningen är en stor del av sporten. Hur man ser ut under rustningen tänker man kanske inte så mycket på. Men rustningen i sig är något som man gärna vill försöka få att se bra ut. Det är lite mode över det hela och man vill gärna att det ska vara snyggt.

För en del är det viktigt att rustningen även är historiskt korrekt, medan det för andra inte är riktigt lika viktigt.

– Det är egentligen bara paradrustningar som är förgyllda, men det är just för att det är lite flashigare och mer häftigt som jag väljer att ändå ha den förgylld.

Helgen den 25 – 28 maj går VM i medieval armored combat av stapeln i Århus i Danmark. Förra VM tog sig det Svenska laget till åttondelsfinal – något som man hoppas kunna överträffa i årets spel.

Se ett längre inslag om medieval armored combat på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer