Mest bakåt för MP i Uppsala

Publicerad

I Uppsala gjorde Miljöpartiet sin största tillbakagång i kommunvalet i hela Sverige. Och det tycks vara studenterna som i störst utsträckning valt andra partier.

De sista kommunalvalsrösterna räknas nu i Uppsala. Och det är ingen munter räkning för Miljöpartiet som gått tillbaka med 6,1 procentenheter i kommunalvalet. Det största tappet hittas i valkretsar med många studenter, alltså med många unga väljare.

I valkretsen Studentvägen backade partiet med 14 procentenheter, på Kantorsgatan med över 16 procentenheter. Även på Sernanders väg i Flogsta med 13,5 och Rackarberget rörde det sig om tillbakagångar på 13,5 respektive 13,3 procentenheter.

Tappet en tydlig tendens

– I gruppen unga, väljare under 30, tappade man över hälften, så det är en tydlig tendens att Miljöpartiet tappat – särskilt bland unga väljare, säger Love Benigh som är politisk reporter på SVT.

– Jag tror att det beror på att alla partier nuförtiden bedriver miljöfrågor, inte bara Miljöpartiet, säger studenten Louise Adrianzon.

Teori: Unga mer rörliga

Rejäl tillbakagång. Miljöpartiets kommunalråd i Uppsala, Rickard Malmström, har en del att fundera över.

Uppsala har varit ett starkt fäste för Miljöpartiet och tillsammans med Socialdemokraterna har partiet styrt kommunen. Någon valanalys har man inte hunnit göra men kommunalrådet Rickard Malmström har ett par teorier varför unga valt att lämna:

– Jag tror att det kan ha att göra med att unga väljare är mer rörliga mellan partier än andra. De har inte en historia av hur de har röstat tidigare, som andra har. Och jag tycker att det är bra att vara lyhörd för man tycker. Ett sundhetstecken att det finns en förändringsbenägenhet hos unga, säger Rickard Malmström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer