Statsminister Stefan Löfvén (S) och riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD). Foto: TT

Mikael Oscarsson (KD): ”Etta, kryss eller tvåa för Löfvén”

Uppdaterad
Publicerad

Det stundande beskedet från statsminister Stefan Löfvén har tre möjliga utgångar, menar kristdemokratiska riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) från Uppsala.

Klockan 10.45 på torsdagsförmiddagen håller statsministet Stefan Löfvén en pressträff i Rosenbad. Det är i efterspelet av IT-skandalen som Alliansen beslutat att väcka misstroendeförklaring mot de tre socialdemokratiska ministrarna Anna Johansson, infrastrukturminister, Anders Ygeman, inrikesminister och Peter Hultqvist, försvarsminister. Frågan är nu hur statsministern kommer att agera.

– Det är etta, kryss eller tvåa, säger Mikael Oscarsson om Stefan Löfvéns alternativ.

LÄS MER: ”Mest sannolikt att statsministern avgår”

– Ett: att han faktiskt låter statsråden gå, och att Alliansen får komma till. Att han säger att det här är ett så stort slag mot mig att jag väljer att avgå. Kryss: Att han låter ministrarna avgå men ombildar sin regering med en hård retorik, att han säger att han tar ansvar. Två: Att han slår till med extraval.

VIDEO: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Mikael Oscarssons gissning är att Stefan Löfvén väljer kryss.

– Om jag får gissa tror jag att han sväljer och kör på men har en hård retorik.

TV: Det här är en misstroendeförklaring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.