Hemlösas möjligheter allt mer begränsade under corona

Uppdaterad
Publicerad

När stora delar av samhället begränsar sina öppettider i spåren av coronapandemin håller Mikaelsgården i Uppsala öppet för de hemlösa och socialt utsatta.

– Vi märker att de mänskliga mötena i andra delar av samhället är begränsade nu, säger Carola Matilainen, föreståndare på Mikaelsgården.

Varje dag kommer ett 70-tal personer till Mikaelsgården i Uppsala nu under coronapandemin. Det är något färre än det brukar vara med tanke på att de som är 70 år och äldre och har ett hem håller sig hemma. Men det är inte alla som har ett hem bland besökarna. Hit kan de som lever på samhällets skuggsida komma för att äta och duscha och få hjälp med kontakt med myndigheter.

– Vi kör på som vanligt här på Mikaelsgården. Men vi håller två meters avstånd och vår matbuffé serverar vi istället från en matlucka och vi har personal som tittar att alla tvättar händerna, säger Carola Matilainen, föreståndare på Mikaelsgården som drivs av Uppsala stadsmission.

Hör i klippet ovan om att det är fler som vill ha mat på Mikaelsgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet