På olika sidor om en skattesänkning, Fredrik Ahlstedt (M) till vänster och Erik Pelling (S) till höger. Foto: SVT

Miljardsamtal på UKK

Publicerad

Hur använder man skattebetalarnas pengar bäst? Ja, det diskuteras under hela tisdagen på Uppsala konsert och kongress. Någon gång efter 21.00 har sannolikt en budget klubbats för 2019 i Uppsala kommun.

Mittenstyret satsar mest på skolan i budgeten som totalt ligger på drygt 11 miljarder kronor. Området har inte samma effektiviseringskrav på sig som övriga nämnder och satsningar görs på administrativ personal så att lärarna ska kunna fokusera ännu mer på undervisning.

– Lite för mycket allt åt alla, sammanfattar oppositionsrådet Fredrik Ahlstedt (M) mittenstyrets budget.

Han hade gärna sett en skattesänkning, och ett tydligare fokus på trygghetsskapande åtgärder och krafttag mot Uppsalas kriminalitet

– Jag kan inte se att det finns utrymme för en skattesänkning, replikerar Erik Pelling (S) och påpekar att mittenstyret vill lägga lika mycket resurser på trygghetskapande åtgärder som oppositionen till höger.

Mest pengar i budgeten går till skolan och vården. Förskolan, grundskolan och gymnasieskolan svarar för drygt 80 procent av den totala budgeten.

I klippet bredvid ger kommuntopparna sin syn på mittenstyrets budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.