De nya vårdmiljonerna ska bland annat gå till bättre vård för nyfödda. Foto: SVT

Pengar till bättre vård för barn och kvinnor

Publicerad

Vården av nyfödda ska bli bättre, fler fall av livmoderhalscancer ska upptäckas i tid och barnmorskor ska få lön under studietiden. Det är några av satsningarna på barns och kvinnors hälsa som politikerna presenterade i dag.

Totalt satsas 38 miljoner kronor på vården, pengar som kommer från regeringen. Men beslutet om hur pengarna ska fördelas ska tas på Regionstyrelsens sammanträde den 29 maj.

– Vi har uppvaktat regeringen och de har lyssnat på oss. Det innebär nu en stor satsning på kvinnors hälsa och för tidigt födda barn. Det handlar om att utbilda personal men också att öka tryggheten för familjer när det kommer till övergången mellan vårdnivåer, säger regionrådet Vivianne Macdisi (S).

Pengarna fördelas så här:

• Utbildning och digitalisering, bland annat studielön för blivande barnmorskor – 15 miljoner kronor

• Livmoderhalsscreening – 7 miljoner kronor

• Vård av nyfödda – 16 miljoner kronor

De olika verksamheterna får själva bestämma mer exakt vad pengarna ska användas till.

”Ger inte fler förlossningsplatser”

Vårdstyrelsens vice ordförande Anna-Karin Klomp (KD), tycker däremot att planerna är alltför långsiktiga för att kunna hjälpa den nuvarande vårdsituationen i Uppsala.

– Alla de här sakerna är bra saker, men problemet är att de inte löser problemen som vi faktiskt har med stängda vårdplatser och brist på personal. Arbetstiderna är för dåliga och man är missnöjd med lön och arbetsförhållanden. Inget med den här satsningen kommer ge fler förlossningsplatser i sommar till exempel, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer