Foto: TT

Rödlistan hotas när Artdatabanken skär ner

Uppdaterad
Publicerad

Anslagen till Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har dragits ner till följd av minskade anslag till Naturvårdsverket i riksdagens höstbudget. De nationella miljökvalitetsmålen hotas, menar Lena Sundin Rådström, chef på Artdatabanken i Uppsala.

Totalt får Artdatabanken en minskad budget för 2019 på omkring 15 miljoner. Tio tjänster försvinner och det är något som hotar kommande uppgraderingar av den så kallade rödlistan. Rödlistan uppgraderas var femte år.

– Det kommer att bli svårt att upprätthålla rödlistan för 2025 med samma omfattning och kvalitet, säger Lena Sundin Rådström, chef på Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Även Artportalen hotas av neddragningarna. Rödlistan och Artportalen ger kunskap och underlag för beslut som används dagligen av alla länsstyrelser, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och kommuner, uppger Artdatabanken.

– Det blir ett sämre underlag vid beslut av samhällsplanering och naturvård, sämre förutsättningar för att upprätta biologisk mångfald och för att uppnå Sveriges miljökvalitetsmål, säger Lena Sundin Rådström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.