Aurora Söderin granskar sin åkersenapsväxt för att se hur mycket den har vuxit. – Den mår ganska bra, säger hon. Foto: SVT

Miljonstöd för naturkunskap i Älvkarleby

Uppdaterad
Publicerad

Älvkarleby kommun får över en miljon kronor i stöd för att satsa på naturvetenskap och teknik i skolan, under de kommande tre åren. Sedan kommunen började med riktade satsningar har man märkt att elevernas intresse för dessa ämnen har gått upp.

Det råder febril aktivitet när treorna på Rotskärsskolan i Skutskär har naturkunskapslektion. Eleverna tittar ivrigt i förstoringsglas och mäter sina plantor som de sått.

– Är det någon som har fått knoppar på sin planta? frågar läraren Mari Kandén.

En skog av händer åker upp i luften och eleverna berättar hur mycket deras åkersenapsväxter har vuxit. Och eleverna verkar tycka att de lär sig mycket.

– Jag lär mig om hur plantorna växer och sådant, säger Anton Andtbacka.

Natur och Teknik för alla

Det är en del av en NTA-lektion (Natur och Teknik för alla) och sådan undervisning har alla skolor i Älvkarleby. Kommunen ser ett ökat intresse för natur- och teknik sedan de började med NTA för tretton år sen.

Söktrycket på de gymnasieprogram som har natur- ock teknikinriktning  har ökat från att ligga runt tio procent när de startade till och till att ligga runt 20 procent de senaste åren, enligt kommunens siffror.

Får mer stöd

Nu har kommunen beviljats stöd på ytterligare 1.1 miljoner kronor från Ljungbergsfonden för att jobba med utveckling inom naturkunskap och teknik de närmaste tre åren.

– Det är jättekul att få pengar till det här. Det är svårt att bedriva sådan här undervisning i normala fall, vi har inte material och sådant. Så det känns bra att få stöd, säger Mari Kandén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.