Utrustning för 4,5 miljoner stals från två företag i Enköping. Foto: TT

Stal grävmaskiner – fångades med hjälp av gps

Publicerad

Det var under natten till söndagen som tre grävmaskiner, en lastbil och datorer stals från två företag i Enköping – med ett totalt värde på cirka 4,5 miljoner.

En miljonstöld skedde i Enköping under helgen, det var Enköpings-Posten först med att rapportera om. Klockan var 00.40 när kameraövervakningen först upptäckte tjuvarna. De tog en av grävmaskinerna och körde skopan framför kameran, och bröt sig sedan in i en lastbil och började sedan lasta på tre grävmaskiner.

– Med tanke på att grävskopan var framför kameran så var de väldigt målmedvetna. Dom gjorde även inbrott i vårt kontor där de tog nycklar och datorer, säger Tony Ferm som är VD för ett av företagen.

På plats i fyra timmar

Runt 05.00 lämnade tjuvarna platsen, efter cirka fyra timmars vistelse. Några timmar senare kom en anställd till platsen och ringde in stölden, och inte långt efter det hittade man lastbilen.

– Vi hade en gps på lastbilen som vi slog igång, och på så sätt kunde polisen hitta den relativt snabbt, säger Tony Ferm.

Hittades i Stockholm

Lastbilen spårades till Bandhagen i södra Stockholm, men några grävmaskiner fanns inte kvar.

– Vi lyckades till slut få igång gps:en på en av grävmaskinerna, de kommer med en sådan från fabrikerna. Då kunde de spåras till Fagersjö i södra Stockholm.

Allt kom hem

Där hittade polisen grävmaskinerna, och en man kunde gripas på plats. Nu har all utrustning, på ett totalt värde på 4,5 miljoner, hittat hem till Enköping igen.

– Det känns väldigt skönt, många av maskinerna var nya. Lastbilen är dock sönderkörd så den måste repareas, säger Tony Ferm.

Mannen som greps på plats sitter nu anhållen för grov stöld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer