Åsa Persson är bergmästare vid Bergsstaten. Foto: Google maps/SVT

Bergmästaren: Därför ger lagen grönt ljus för gruvbolag

Uppdaterad
Publicerad

Det är den svenska lagen som bestämmer att det är viktigt att vi prospekterar vilka mineraler som finns i Sverige, och som gör det möjligt för ett gruvbolag att undersöka markerna intill Florarna i Norduppland.

– Lagstiftarna tycker att det är viktigt att vi tar tillvara de mineraler som finns i Sverige, säger Åsa Persson, bergmästare vid Bergsstaten.

Att företaget McKnight Resources har fått undersökningstillstånd i ett område intill naturreservatet Florarna oroar i både Tierps och Östhammars kommuner, då man menar att det kan få negativa konsekvenser för naturen.

Ett undersökningstillstånd är att likna med en inmutning av mark och det är minerallagen som styr vad en gruvprojektörer kan och får göra. Tillstånden ges av myndigheten Bergsstaten i Luleå.

Hör Åsa Persson förklara mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.